Prawo

Czym jest karta pobytu i jaka osoba się o nią powinna starać? Jakie daje ona możliwości?

Ślub jest pięknym wydarzeniem dla wszystkich par, i młodzi małżonkowie przyrzekają sobie wtedy miłość do końca życia. Lecz mijające lata niekiedy mogą zweryfikować te marzenia i obietnice. Zaczynają się pojawiać najróżniejsze kłopoty, okazuje się, że po jakimś czasie ludzie się zmieniają, niekoniecznie na dobre, a i zdrady nie są rzadkim zjawiskiem.

Prawo
Autor: Tori Rector
Źródło: http://www.flickr.com

Istnieją państwa, których mieszkańcy powinni mieć wizę, kiedy chcieliby do nas przyjechać. Jednak, jeśli wolą przekroczyć granicę bez starania się o wizę muszą pomyśleć o tym, że jest taka opcja jak karta pobytu dla obcokrajowca (kliknij). To niesłychanie przydatny dokument, powinniśmy, więc się nim zainteresować. Nie powinniśmy skreślać możliwości życia w Polsce, jeśli posiadamy ważne dokumenty, czyli paszport i drugi dokument potwierdzający tożsamość, to można składać wniosek o Kartę pobytu obcokrajowca.

perspektywa - firma
Autor: Ministerio de Cultura de la Nación Argentina
Źródło: http://www.flickr.com

Wyszukując odpowiedniego prawnika na pewno należy w pierwszej kolejności spytać znajomych a także przyjaciół, dlatego że może okazać się, że któreś z nich miało możliwość współdziałać w tym obszarze. W odmiennym wypadku rzecz jasna najprościej jest skorzystać z zasobów internetu oraz osiągalnych w nim opinii oraz komentarzy.

Prawo - sprawy rozwodowe
Źródło: flickr.com

Są przesłanki, dla których pozwolenie na pobyt stały w Polsce może być odebrane. Czy obcokrajowcowi, któremu wydano pozwolenie na pobyt stały w Polsce w efekcie zawarcia ślubu z osobą mającą polskie obywatelstwo, zagraża cofnięcie prawa do pobytu w sytuacji gdy współmałżonek zażąda rozwodu? Biorąc pod uwagę liczbę wpisywanych w Internecie fraz „sprawy rozwodowe warszawa (po przejściu na stronę)”, rozwody są w stolicy problemem, z którym adwokaci nierzadko się borykają. Zgodnie z prawem rozwód nie jest przesłanką do cofnięcia zezwolenia na pobyt stały w Polsce, które zostało już przyznane obcokrajowcowi. przesłanką do odebrania zezwolenia na pobyt stały w Polsce może stać się opuszczenie Polski na czas przekraczający sześć lat. Teraz na pewno, jeżeli jesteś cudzoziemcem, określenie „sprawy rozwodowe warszawa” jest dla Ciebie bardziej zrozumiałe.

Jak chodzi o to jaka osoba może starać się by tego typu dokument dostać jak również jakiego rodzaju dokumenty złożyć należy, warto spojrzeć do spisu oraz regulacji właściwego dla miejsca zamieszkania urzędu wojewódzkiego. Należy mieć na uwadze to, iż tego typu przepisy co jakiś czas zmieniają się z tego powodu warto upewnić się czy mamy akurat te najbardziej aktualne. Istotne jest także złożenie całej dokumentacji przez cudzoziemca osobiście w czasie swojego legalnego pobytu w Polsce. W innym razie nie można liczyć na pozytywne rozpatrzenie wniosku. Prócz tego można mieć też kłopoty związane z nielegalnym pobytem w Polsce.