przekrój - Internet

Czym jest karta pobytu i jaka osoba się o nią musi postarać? Jakie da ona możliwości?

Prawo imigracyjne jest czymś co dotyczy wszystkich państw na świecie. Regulacje różnią się pomiędzy sobą i są różne dla mieszkańców innych krajów. Osoby przyjeżdżające do danego kraju na krótki czas, na przykład na wakacje często nie muszą załatwiać żadnych dokumentów. Nawet jeżeli w jakimś państwie potrzebujemy zgody na krótki pobyt, to z reguły zwykła wiza turystyczna jest wystarczająca. Natomiast co w wypadku jeśli obcokrajowiec chce pozostać w jakimś państwie na dłużej oraz podjąć pracę? Jak to wygląda w Polsce?

Internet - stykówka
Autor: Barn Images
Źródło: http://www.flickr.com

W Polsce obywatele z innych państw niż Unia Europejska jeżeli chcą postarać się o dłuższy pobyt muszą zrobić sobie kartę pobytu. Jest to dokument potwierdzający dane na temat obcokrajowca, mówi on o tym, że ta konkretna osoba posiada prawo (adwokat częstochowa – sprawdź tutaj) by przebywać w Polsce. Kartę tą trzeba pokazywać w razie konieczności razem z ważnym paszportem. Na tej podstawie dana osoba ma możliwość wielokrotnie przekraczać granicę naszego państwa i nie ma konieczności wyrabiania dodatkowo wizy. Ażeby uzyskać tego typu kartę pobytu cudzoziemiec najpierw musi otrzymać jedno z takich zezwoleń jak zezwolenie na pobyt stały lub czasowy, status uchodźcy, zgodę na pobyt w naszym kraju ze względów humanitarnych, albo też ochronę uzupełniającą.

Prawnik
Autor: Daniel X. O’Neil
Źródło: http://www.flickr.com

Dopiero wtedy może starać się o kartę pobytu. karta stałego pobytu dla cudzoziemca jest ważna przez okres dziesięciu lat, co oznacza, że co dziesięć lat należy taki dokument wymienić. Sama decyzja jednak jest na czas nieoznaczony. karta stałego pobytu w Polsce powoduje, iż cudzoziemiec nie może pracować w innym państwie anieli Polska. Natomiast osoba taka może swobodnie podróżować w celach turystycznych, a oprócz tego ma możliwość mieszkania w całej strefie Schengen do dziewięćdziesięciu dni w okresie 180 dni.

Jak chodzi o to jaka osoba może starać się by taki dokument otrzymać jak też jakiego rodzaju dokumenty złożyć należy, warto spojrzeć do spisu i przepisów odpowiedniego dla miejscowości zamieszkania urzędu wojewódzkiego. Trzeba mieć na uwadze to, że takie przepisy od czasu do czasu zmieniają się dlatego warto upewnić się czy znamy akurat takie najbardziej aktualne. Ważne jest też złożenie takiego wniosku przez obcokrajowca osobiście w czasie własnego legalnego pobytu w Polsce. W innym razie nie można liczyć na pozytywne rozpatrzenie wniosku. Prócz tego możemy mieć też kłopoty związane z nielegalnym pobytem w naszym kraju.